Stirnienos "Basturma"

Daroma iš stirnienos nugarinės. Mėsa geriausiai šviežia,nebuvusi užšaldyta.Nugarinę supjaustom gabalais po 25-30cm.Pasiruošiam mišinį prieskoniu: Smulkintas sviezias bazilikas,Raudonelis,Ciobreliai,Krapai,druska,pipi ras juodas,galim idet ir sutrintas kokias 3 kadagio uogas, esme yra zoleles jos suteikia aromata ir druska kuri konservuoja,cesnakas,cukrus(keleta saukstu - mesa buna raudonesne).Viska gerai itrinam i pasiruostus stirnieno gabalus.Sudedam i inda,paslakstom vorcesterio padazho.Ir laikom 3 paras saldytuve.Po 3jų paru atsiranda sulciu,mesa isimarinuoja.Tuomet visus prieskoniusir zoleles nugramdom nuo mesos.Pasiruosiam kitąprieskonių mišinį: Trupiniai (buna pirkti,permalti dziuveseliai),druska,dziovintos zoleles (bazilikas,ciobrelis,raudonelis,mairunas) del astrumo as dedu aitriaja raudonaja paprika,pipiru. Situose trupiniuose iskociojama mesa.Tuomet paruosti gabalai kabinami ant virves,gerai vedinamoje vietoje (as tai darau balkone). Per 3 paras isdziusta(sukieteja,sumazeja). Neperdziovinkite. Prie alelio tai nepakartojamas patiekalas. Ka vaišinau visiem labai patiko.
   
  Vytiniti stirnienos kumpeliai tipo "basturma"

Iš stirnienos sprandinės ar gabalo užpakalinio kumpio pašalinamos visos plėvės ir sausgyslės, mėsos gabalai turi būti nedideli, iki 200 gr. svorio, pailgos formos.
Mėsa įtrinama žvėrienos prieskoniais, dedama druska, cukrus arba šiek tiek spirito (tas duoda mėsai raudonį) pipirai, lauro lapeliai ...., praktiškai galima dėti bet kokius mėsos prieskonius pagal skonį. 1kg. mėsos aš nulupu 2 česnakų galvas, susmulkinu ir įtrinu kiekvieną mėsos gabalą atskirai..., po to viskas sudedama į kokį nors indą ir apie 4 paras marinuojasi.
Po marinavimosi mėsa su peiliu nuvaloma nuo prieskonių, po to paruošiamas toks prieskonių ir maltų džiūvėsių mišinys: į džiuvėsius įdedama pipirų, kaukazietiškų prieskonių, mairūno, malto muskatinio riešuto, viskas gerai išmaišoma, paragavus tą mišinį, turi jaustis aitrokas prieskonių skonis, mišinio kiekio turi būti tiek , kad užtektų įkočiot mėsą .
Imamas mėsos gabalas, jis įtrinamas-įkočiojimas į prieskonių-džiuvėsių mišinį, po to suplojamas, kad mėsa liktų plokščia (kaip kotletai), su peiliu praduriama skylutė ir įveriamas šniūras, su tuo šniūru pakabinama šalia radiatorių ant vamzdžio...., kiekvieną dieną reikia tikrint, kad neperdžiūtų, vidutiniškai, jei radiatoriai pastoviai šilti, džiovinti reikia apie 5 paras...
Kai išsivytina , pjaustoma labai plonais griežinėliaisir būtina turėti daug alaus...
 
   
  Keptas stirnos kumpis

Reikia: 1.5 kg stirnos kumpio, 200 g. kiaulienos lašinių, juodųjų pipirų, kvapiųjų pipirų, 100 ml raudonojo sauso vyno, 15 kadagio uogų, 0.5 kg burokėlių, 1 vidutinis svogūnas, 50 gr. tiek miltų, 50 gr. grietinės, rūkytų lašinių, druskos, pipirų. Kiaulės lašinius supjaustykite nedideliais gabalėliais ir išilgai raumens subadę stirnos kumpį sukaišiokite juos. Juoduosius ir kvapniuosius pipirus sumaišykite lygiomis dalimis, sutrinkite kadagio uogas ir šiuo mišiniu įtrinkite kumpį. Palaikykite mažiausiai 30 minučių, apipilkite vynu ir per parą pavartydami du kartus, galite marinuoti net savaitę. Po ilgo marinavimo mėsa taps itin trapi.Kepkite 30 min. 250 laipsnių temperatūroje ir po to valandą 200 laipsnių temperatūroje vis palaistant išsiskyrusiomis sultimis.Garnyrui burokėlius nulupkite, sutarkuokite, įdėkite supjaustytą neapkeptą svogūną, smulkiai supjaustytus rūkytus lašinius, grietinę, druskos, pipirų - viską sudėkite į puodą ir troškinkite 30 min. - 1 val. Prieš pabaigą dar įdėkite šiek tiek grietinės ir miltų - dėl tirštumo.

   
  Keptas stirnienos kumpis-1

Nuvalomos nuo kumpio sausgisles,is abie ju pusiu ipjaustoma isilgai.Pasidarai prieskoniu misini(vegeta,zverienos pries.,pipiru misinys,minkstanamoji mesos druska,mesos prieskoniai,cesnago galva o ja sutraiskyti).I tas ipjovas ideti lasiniu juosteles ir sutrinti viska prieskoniais,uzpilti majonezo,laikyti para saltai.Po paros ivinioti kumpi i folija ir kepti orkaitej prie 260laipsniu ir apie 1,5val,geriausiai patikrint issitraukus ipjaut giliai ir ziuret ar nebera rausvo skyscio ir skanaus.

 
   
  Keptas stirnienos kumpis-2

Kad mėsa kiek pafermentuotų palaikome ją šaltai porą dienų.
Marinavimui sumalame per mėsmalę daug svogūnų (kad inde apsemtų mėsą). Į indą dedame ant dugno svogūnų tyrės sluoksnį, įvairių prieskonių (pagal principą šakniniai prieskoniai nemaišomi su stiebeliniais, nesūdome). Dedame mėsą ir beriame ant jos prieskonių (kiek pasipraktikavę su kepsniais atsirinksime sau tinkamiausius prieskonius), viską užpilame svogūnų tyre. Palaikome parą. Išėmę mėsą iš marinado, ją špikuojame užšaldytomis lašinukų juostelėmis(kad lengviau įkištį į įpjovą), morkos juostelėmis, česnako gabaliukais. Kepame apie 2 val. orkaitėje po folija, padėdėję ant odos nuo lašinių, arba ištepę dugną riebalais, įpilame truputį vandens. Prieš kepimo pabaigą nuimame foliją, kad mėsa askrustų.
Skanaus
p.s. receptas tinka ir kitai žverienai
   
  Stirnos kepenėlės

Receptas:
Stirnos kepenėlės;
2 svogūnų galvos;
2 rūgštesni obuoliai (geriausia antaniniai);
Aliejus kepimui;
Raudonėlis;
Truputis lauro lapelių;
Pipirai;
Druska.

Paruošimas:
Kepenėles supjaustyti kaip galima smulkiau, gerai perplauti vėsiu, bet ne per šaltu vandeniu ir nuvarvinti supylus į rėtį. Svogūnus smulkiai supjaustyti, supilti į keptuvę ir truputį pakepinti (ne per daug). Sudėti kepenėles ir pakepinti tiek, kad suminkštėtų, bet nenusausėtų. Po to (ne anksčiau!), sudėti prieskonius, druską ir gerai išmaišyti. Galiausiai ant viršaus supilti nuluptus ir labai plonai supjaustytus obuolius (tik nemaišyti), keptuvę uždengti dangčiu ir ant lėtos ugnies patroškinti kol suminkštės obuoliai. Paruošus, imti iš keptuvės nesumaišant obuolių sluoksnio ir dėti į lėkštes. Valgyti karštą.
 
   
  Rūkytas "ožio" kumpis

Receptas:
Stirnos kumpis (vientisas gabalas su kaulu);
Česnakas (150g/5-6 galvos) (supjaustome išilgai, griežinėliais);
Sumalti baltieji pipirai (pagal skonį)
Sumalti kartieji pipirai (pagal skonį);
Kadagio uogos;
Lauro lapai;
Druska.

Paruošimas:
Kumpį porai valandų užmerkiame į vandenį, kad nutrauktų kraują. Po poros valandų išimame ir supjaustome (5-10 įpjovų) išilgai beveik iki kaulo. Padarome įpjovas, kad galėtume sudėti ir įtrinti prieskonius. Į padarytas įpjovas barstome druską ir pipirus (druskos negailėti, jei mėgstate aštriai - tai ir pipirų pridedate daug). Vėliau, kai viskas padaryta, sudedame į tas pačias įpjovas česnako griežinėlius (tiek, kad galėtume iškloti visą vieną įpjovos pusę). Visa tai padarę sudedame į plastmasinę talpą, kad galėtume uždengti. Ruošinį apibarstome lauro lapais, druska, kadagio uogom ir uždengiame 2 paroms vėsioje vietoje. Po kiek laiko talpoje susidarys skystis, tai druskos darbas - jokiu būdu nenupilkite. Po 2 parų išimame ir apvyniojame marle arba įdedame į moterišką pėdkelnę (su visais prieskoniais). Pakabiname į rūkyklą ir rūkome (karštai, alksninėmis malkomis, prieš baigiant rūkyti - su sausomis malkomis) tiek, kol nuo paviršiaus dings drėgmė. Valgyti atvėsusį, supjaustytą griežinėliais skersai. Labai tinka prie degtinės ar alaus

 
   
  Stirnienos (elnienos) nugarinė

150 g stirnienos (3 kepsniai po 50 g)
50 g aliejaus
1 šaukštas supjaustytų svogūnų
1 šaukštelis supjaustytų petražolių
1 šaukštelis susmulkintų kmynų
1 šaukštelis susmulkinto peletrūno (Peletrūnas)
200 g supjaustytų miško grybų
2 šaukštai garstyčių grūdelių
100 ml grietinės
50 ml konjako
miltų
pipirų
druskos

Į įkaitintą keptuvę sudėkite sviestą.
Apvoliokite kepsnius miltuose. Greit apkepkite.
Iš keptuvės išimkite mėsą ir sudėkite ten svogūnus ir žalumynus. Apkepkite.
Sudėkite grybus ir, apipylę konjaku, padekite. Supilkite grietinę ir kepkite, kol sutirštės.
Supilkite garstyčių miltelius ir suplakite. Sudėkite pipirus ir druską bei kepsnius.
Patiekite.
 
   
  Stirnienos kepsnys marinuotas pasukose

2 kg stirnos (elnio) mėsa kepsniui
Įtrynimui:
1 šaukštas maltų juodųjų pipirų
2 šaukšteliai maltų čili pipirų
1 šaukštelis kmynų
1 šaukštelis šalavijo (Vaistinis šalavijas)
1 šaukštas acto

Marinatas:
2 l pasukų
4 supjaustyti svogūnai
4-5 lauro lapai (Lauro lapas)
6 skiltelės česnako, susmulkintos
1 šaukštelis juodųjų pipirų žirnelių
nedidelė lazdelė cinamono (Cinamonas)

Įtrinkite nurodytųjų produktų mišiniu.
Kelias valandas kepsnį palikite marinate iš nurodytųjų produktų. Padėkite į šaldytuvą 2-3 dienoms, retkarčiais apverskite.
Nusausinkite kepsnį, marinatą galite išpilti.
Gerai apkepkite kepsnį (iki rudumo) orkaitėje patepę jį kiaulienos taukais.
Nupilkite riebalus.
Supilkite butelį gero alaus arba sidro. Uždenkite ir lėtai kepkite 140-160 C temperatūros orkaitėje. Įdėkite porą svogūnų, morkų, obuolių ir vieną ar dvi bulves. Įpilkite kai reikės daugiau alaus, sidro ar vandens, kad liktų toks pat skysčio lygis. Kepkite kol daržovės ir kepsnys bus minkšti.
Pateikite su žalių daržovių salotomis.
 
   
  Stirniena

1.Stirniena (tinka ir kumpis)
2.Paprika (raudona ir zalia) - saldziosios
3.Cesnakas
4.Svogunas
5.Druska
6.Juodas pipiras
7.Miltai
8.Stikline alaus.
9.Aliejus (alyvu)
10.Sviezias bazilikas
11.Sojos padazo.
12. Stikline darzoviu sultinio.
13. Ryziai garnyrui.
14. Prieskoniai-zoleles (bazilikas,raudonelis,ciobrelis,rozmarinas)

Mesa supjaustom nedideliais karbonadukais. Gerai ismusam. Tada dedam i dubeni, pabarstom druska,pipiru, galima mesos prieskoniais (as labiau megstu italiskas zoleles( ciobrelis,raudonelis,bazilikas)). Galim paslakstyt sojos padazu ir paliekam, pasimarinuot, keleta val. Pasiruosiam keptuve (teflonine) aliejaus ipilam isikaitinam, mesos kepsnelius pavoliojam i miltus, ir kepam ant nedideles ugnies, kol truputeli apskrus is abieju pusiu. Tada kepsnelius isimam is keptuves vel i inda. Keptuve isvalom visus riebalus pilam lauk. Susipjaustom stambiai svogunus (1cm plocio gabalais) paprika juostelem, susismulkinam cesnaka (sutraiskau peiliu). Truputeli aliejaus ipilam i keptuve, dedam kepsnelius, pilam stikline sultinio. Kai pradeda ten viskas jau kunkuliuot, dedam pasiruostas darzoves, ir sviezia bazilika suplesom, pilam stikline alaus, ir uzdengia stikliniu keptuves dangciu troskinam. Na ir medine sakute vis tikrinam kada jau mesa bus minksta.


*As darzoves dedu veliau tam kad jos islaikytu savo spalva.
*Pasibaigus visam procesui , susidaro tirstas padazas.
*Esam dare ir troskintuve orkaitej (man asmeniskai nepatiko - mesa perkepa,tampa trapi).

 
   
  Stirnienos kebabas

reikalinga:
1. 1,2 kg nukaulintos stirnienos;
2. 0,6 kg „žalių“ kiaulienos lasinių, visiskai be raumens, rekomenduoju su skūra;
3. dviejų svogūnų galvučių;
4. vienos galvutės česnako (ne skiltelės o galvutės ;
5. žverienos prieskonių (čia jau manau priklauso nuo to kas kam patinka, aš naudoju salduvos prieskonius žvierienai, taip pat papildomai beriu žiupsnelį baziliko);
6. Druska ir pipirai pagal skonį (aš beriu 3 gerus žiupsnius druskos ir 2 gerus žiupsnius pipirų);
7. 8 plonų medinių pagaliukų (iešmų);

Pirmiausiai smulkiai susipjaustoma mesa ir sumalama su mėsmalę. Malimo procesas kartojamas 5 kartus, malant sumetami cesnakai ir svogunai. Permalus mėsą tris kartus suberiami prieskoniai ir viskas gerai išmaišoma. Permalus mėsą 5 kartu viskas ilgai minkoma . Paruošta mesa uždengiama dangteliu ir parai laiko paliekama šaldytuve. Kepimas vyksta ant grotelių, mėsa padalinama į 8 lygias dalis ir persmeigiama pagaliukais, jeigu yra laiko mėsa sutvirtinama lininiu siūlu, taip sutvirtintas „kebabas“ nesutrūksta, iškepus siūlas labai lengvai nusiima.

Tai tiek, patikėkit manim, patiekalas nerealus jeigu prie „kebabų“ baliavojat tai nepagailėkit porciją padvigubinti nes svečiau sugrauš ir likusius medinius pagaliukus ir siūlus ir bliaus viduryje supyks ant jūsų kad permažai padarėt

Skanaus
   
  Stirnienos palendrica

Taip mum reikes stirnienos palenrdicos (graziai atskirtos nuo kaulo)
Moliugu seklu aliejus.(iki kaina 200ml apie 20Lietuvisku)
Rozmarino(taipogi prie prieskoniu)
Grustu juoduju pipiru (ziupsnely)
Druskos
Imbiero
Petrazoliu tai jau nemazai (saldytos nelabai tinka)
Pora saukstu kmynu
2-3 kadagio uogos
Du obuoliai
Spanguoliu uogiene
Ryziai
Spanguoles
Mesyte nuplaunam ir butinai nusausinam su ranksluostuku
kol gaminsime marinata geriau kad mesyte pabutu suvyniota y ranksluostely tada liks maziau vandens ant mesos
Imam perazomes ir nuplesom lapus nuo kotu lapais isklojam dubenelio(geriausiai molinis) dugna ant virsaus uzpilame 2-3saukstus moliugu seklu aliejaus yberiame pipirus,rozmarina,sudedam smulkintas kadagio uogas taipogi sugrustus arba susmulkintus kmynus ir supjaustytus petrazoliu kotus.(druskos nededam)
viska lengvai pramaisom tada sudedam mesyte (butinai nusausinta) apvoliojam ir dar uzpilam aliejaus negailedami ir ant virsaus uzdedam dar petrazoliu lapu .
Paliekam 2-3 valandom
Pries kepant nuo mesos nuimam prilipusius petrazoliu lapus ir mesyte dedam y ykaitinta keptuve (geriausiai steikine) kepam apie 7minutes pries baigiant kepti apibarstom viena puse imbieru (nepadauginkit) ir apverciam ir tapaty padarom su kita puse (imbieras suteik graze gintarine spalva) pries baigiant kepima y keptuve ydedam pjaustyta obuoly(apskritimais be kauliuku) obuoly taipat apibarstom imbieru ir baigiamajam akordui uzbarstom truputy druskytes
SERVIRAVIMAS
imama didele valgomoji lekste jos dugnas lengvai patepamas spanguoliu uogiene ant virsaus uzdedami keli petrazoliu lapai (ten kur bus dedama mesa) ant tu lapu dedam obuolio griezinely ant virsaus mesyte ir vel obuoly virsus papuosiamas petrazole ir keliais laseliais uogienes
jau isvirti ryziai dedami y stikline ar puodely ir apvertus pastatoma (babke) sale mesytes ryziai papuosiami petrazoles lapu ir keliom spanguolem (jaigu nera spanguoliu labai tinka agrastai)
SKANAUS
 
   
  Stirnienos troškinys (ubagiškai)
 

Ingredientai:
· Stirniena, su kaulu ar be, 500 gramų
· Paprika, 1 vienetas
· Svogūnai, 2 vienetai
· Bulvės, 3 vienetai
· Morkos, 4 vienetai
· Pievagrybiai, 5 vienetai
· Grietinė, dvaro, 200 gramų
· Prieskoniai, medžiotojų, pagal skonį
· Druska, pagal skonį

Gaminimas:

   Stirniena sudedame į indą, apipilame prieskoniais ir šlakeliu aliejaus. Uždengiame, paliekame šaltai parą laiko.
   Išsimarinavusią mėsą apvoliojame miltuose (arba nevoliojame) ir apkepiname. Apkepusią mėsą sudedame į puodą (troškintuvą). Apipilame sultiniu ir kišame į orkaitę apie 1 val. Tuo tarpu pagal fantaziją supjaustome daržoves. Svogūnus ir papriką pakepiname. Tada viską sudedame į troškintuvą ir troškiname kol daržovės bus paruoštos. Po to įdedame grietienės ir dar apie 10 min. troškiname.
   Rekuomenduojama nenaudoti druskos, tik tiek, kiek yra sultinyje ar prieskoniuose.
Patiekiame su bet kuo, kas kam skaniau (duona, ryžiai, tos pačios bulvės). Fantazuokite, mielieji, fantazuokite.

   
  Stirnienos troškinys
 
Ingredientai:
· Stirniena, be kaulo, 800 gramų
· Taukai (kiaulių), 40 gramų
· Kvietiniai miltai, 1 šaukštas
· Kiaulienos lašiniai, rūkyti, 50 gramų
· Slyvos, džiovintos, 80 gramų
· Grietinė, 0.8 stiklinės
· Actas, 3%, 0.8 stiklinės
· Druska, truputį
· Juodieji pipirai, truputį
· Lauras, truputį
· Kalendra, truputį
· Kadagio uogos, truputį

Gaminimas:

Mėsa užpilama verdančiu marinatu: actas atskiedžiamas vandeniu su prieskoniais. Laikoma 24 val. šaltoje vietoje. Išgriebta nusausinama, prismaigstoma lašiniukų, supjaustytų plonomis juostelėmis, apibarstoma miltais, sumaltais prieskoniais ir apkepama įkaitintuose riebaluose. Vėliau sudedama į puodą, pašlakstoma vandeniu, marinatu ir troškinama ant mažos ugnies uždengta. Baigiant troškinti suberiamos išmirkytos slyvos. Mėsa supjaustoma skersai skaidulų. Į padažą supilama grietinė, sumaišyta su likusiais miltais, užverdama, ištrinama pro sietelį, pagardinama. Mėsa užpilama padažu. Tiekiama su virtomis bulvėmis, troškintais burokėliais, bruknių uogiene.

   
  Stirnienos vyniotiniai
 
Ingredientai:
· Stirniena, be kaulų, 800 gramų
· Kiaulienos lašiniai, 200 gramų
· Kiaulės kumpis, rūkytas, 200 gramų
· Marinuoti agurkai, 2 vienetai
· Pomidorų padažas, 2 šaukštai
· Kvietiniai miltai, 1.5 šaukšto
· Grietinė, 1 stiklinė
· Taukai (kiaulių), truputį
· Juodieji pipirai, truputį
· Kadagio uogos, truputį
· Druska, truputį

Gaminimas:

Mėsa supjaustoma į 8 gabalus. Kiekvienas jų pamušamas kūjeliu, apibarstomas prieskoniais, apšlakstomas pomidorų padažu, toliau dedama supjaustytų lašiniukų bei kumpio, į vidurį sudedami smulkiai supjaustyti agurkai. Mėsos muštiniai su įdaru suvyniojami, aprišami siūlais, pavoliojami miltuose, pakepinami riebaluose, pašlakstomi vandeniu ir troškinami ant mažos ugnies uždengtame puode. Baigiant troškinti pilama grietinė, išmaišyta su likusiais miltais, pagardinama. Tiekiama su virtomis bulvėmis ar makaronais, troškintais burokėliais.

   
  Stirnienos nugarinė
 

Ingredientai:
· Stirniena, nugarinė, 1 kilogramas
· Druska, pagal skonį
· Juodieji pipirai, pagal skonį
· Kiaulienos lašiniai, rūkyti, 150 gramų
· Morkos, 1 vienetas
· Petražolės, 1 vienetas
· Sviestas, 2 šaukštai
· Citrinos, 0.5 vieneto
· Garstyčių padažas, 1 šaukštelis
· Grietinė, 0.5 stiklinės

Gaminimas:

Nugarinė ištrinama pipirais ir druska, labai tankiai prismaigstoma juostelėmis supjaustytų lašinių ir dedama į keptuvą prismaigstytąja lašinių puse į apačią. Viršus uždengiamas plonai supjaustytais lašiniais, apdedamas supjaustytomis morkomis ir petražolėmis, apšlakstoma ištirpintu sviestu ir kepama, nuolat palaistant. Pusiau iškepęs kepsnys apverčiamas, palaistomas spaustos citrinos sultimis ir grietine ir kepamas, vis palaistant, kol suminkštėja. Iškepusi nugarinė atšaldoma, apipilama perkoštu padažu, į kurį įmaišoma garstyčių, supjaustoma ir papuošiama citrinų griežinėliais.

   
  Šutinta stirniena
 

Ingredientai:
· Stirniena, 800 gramų
· Sultinys, 2 stiklinės
· Juoda duona, džiūvesėliai, 2 šaukštai
· Morkos, 1 vienetas
· Svogūnai, 1 vienetas
· Salierai, 2 vienetai
· Taukai (kiaulių), truputį
· Cinamonas, truputį
· Kmynai, grūsti, truputį
· Gvazdikėliai, truputį
· Druska, truputį
· Cukrus, truputį

Gaminimas:

Marinatui papildomai reikės: 1 stiklinė 3% acto, truputį pipirų, lauro lapelių, kadagio uogų, kardamonų, citrinos žievelių.
Geriausios rūšies mėsa išvirtame ir atvėsintame marinate marinuojama 1—2 paras. Vėliau iš jo išimama, nusausinama, sudedama į troškintuvą su sultiniu, suberiamos supjaustytos prieskoninės daržovės bei prieskoniai ir šutinama, kol suminkštėja. Baigiant šutinti, pasūdoma. Išimta mėsa supjaustoma griežinėliais, apibarstoma juodos duonos džiūvėsėliais, cukrumi (truputį, bet nebūtinai) su cinamonu arba sugrūstais kmynais su maltais gvazdikėliais, sudedama į riebalais išteptą keptuvą ar skardą ir karštoje orkaitėje kepama, kol gražiai parusvėja.
Tiekiama pašildytame pusdubenyje. Prie stirnienos tinka troškinti raudongūžiai kopūstai arba burokėliai. Iškoštas ir pagardintas padažas, kuriame šuto mėsa, duodamas padažinėje.

   
  as kepu stirnos kumpi ciela receptas nesudetingas mazdaug toks ;
nuo kumpio apipjaustau pleves paskui subadau su peiliu ir i skyles ikisu cesnako ir rukytu lainuku juosteliu, marinata darau pats. i dubeni dedu 3 saukstus medaus maltu kadagio uogu arbatini sauksteli, druskos pagal skoni,dedu pakeli santa marijos zviereinos prieskoniu keleta sauksu garstyciu ir mazdaug 100gramu aliejas ir slakeli vyno acto . visa mase gerai ismaisau ir su ja itrinu mesa. mesa itrynes dedu i cilofanini maiseli ispaudziu ora ir palieku marinuotis saldytuve 3 parom. paskui mesa kepu kepimo rankoveje 180 laipsniu temperaturoi 2,5valandos. padaza darau ivairu cia kaip nuotaika buna garnrui nuplaunu bulves (grazias su lupyna) pjaunu per pus uzberiu prieskoniu slakeli aliejaus i kepimo maisa ir i orkaite. patiekalas paprastas ir skanus
   

A T G A L