ŽVĖRIENOS TROŠKINYS 45 žalios bulvės, 400 g žvėrienos (briedienos, stirnienos, šernienos ar kt.), stiklinė pupelių, 2 svogūnai, morka, 2 obuoliai, 50 g sviesto ar margarino, 3 kadagio uogos, druskos, vandens. GAMYBA: Žvėriena supjaustoma gabaliukais ir nakčiai užpilama saldžiarūgščiu marinatu. Pupelės pamerkiamos šiltame vandenyje. Rytojaus dieną žvėriena apkepinama riebaluose, sudedama į greitpuodį, ant viršaus išbrinkintos pupelės, griežinėliais supjaustytos bulvės, svogūnas, morka, obuolių skiltelės, pasūdomą, sudedamas sviestas, kadagio uogos, užpilama karšto vandens, kad vos apsemtų, sandariai uždaroma ir ant silpnos ugnies troškinama 30 40 min. Valgoma su raugintais agurkais arba kopūstais. |
||
Žvėrienos
sriuba Charčio
Reikia: 1 kg. žvėrienos mėsos, 2
valg. šaukštai petražolių, 2 valg. šaukštai krapų, 2 valg. šaukštai
kadagio uogų (maltų arba nemaltų), 1 valg. šaukštas mairūno, 1 valg.
šaukštas garstyčių miltelių, 1 valg. šaukštas čiobrelio, 1 valg.
šaukštas raudonėlio, 2 valg. šaukštai žvėrienos prieskonių, 2 valg.
šaukštai sojų padažo, 1 arbat. šaukštelis kalendros, 5 vnt. lauro lapų,
5 vidut. didumo svogūnų galvutės, 200-300 g. perlinių kruopų, 4-6 vidut.
dydžio morkos, 20 vidut. dydžio bulvių. druskos, juodųjų pipirų,
kvepiančiųjų pipirų (galima ir čili) pagal skonį. Žvėrienos kumpio,
stuburo kaulai (galima dėti ir galvą) turi užimti trečdalį puodo talpos,
nuo jų nuverdantis sultinys suteikia sriubai pagrindinį skonį. |
||
ŠURPA(stirnienos
sriuba) (skaniausia virta ant lauzo ir uzgeriant ugniniu skysciu) Reikes stirnienos kaulu (galima ir is kitokios zverienos), bulviu, morku, svogunu, cesnaku, dziovintu baravyku (tinka ir kitoki grybai), pakelio sviesto , 500 ml grietines (sviesto ir grietines kiekis mazdauk 10 litru vandens) vegetos, lauro lapu, pipiru, cili pipiru, krapu, lauro lapu, petrazoliu (proporcijas rinktis pagal savo skoni). Pirmiausia reikia pavirti kaulus ir nugraibyti putas. Po to sudeti prieskonius, morkas, svogunus, cesnakus ir sviesta ir virti kol bus isvirusi mesa. kai mesa bus isvirus, sudeti bulves ir grybus. kai isvirs bulves ir grybai sudeti grietine, petrazoles, krapus, svogunus ir uzvirinti. Jei patinka tirstesne sriuba galima pavirinti kol pasileis bulves. SKANAUS |
||