ŽVĖRIENOS TROŠKINYS

4—5 žalios bulvės,
400 g žvėrienos (briedienos, stirnienos, šernienos ar kt.),
stiklinė pupelių,
2 svogūnai,
morka,
2 obuoliai,
50 g sviesto ar margarino,
3 kadagio uogos,
druskos,
vandens.


GAMYBA:
Žvėriena supjaustoma gabaliukais ir nakčiai užpilama saldžiarūgščiu marinatu. Pupelės pamerkiamos šiltame vandenyje. Rytojaus dieną žvėriena apkepinama riebaluose, sudedama į greitpuodį, ant viršaus išbrinkintos pupelės, griežinėliais supjaustytos bulvės, svogūnas, morka, obuolių skiltelės, pasūdomą, sudedamas sviestas, kadagio uogos, užpilama karšto vandens, kad vos apsemtų, sandariai uždaroma ir ant silpnos ugnies troškinama 30— 40 min. Valgoma su raugintais agurkais arba kopūstais.
     
  Žvėrienos sriuba – Charčio

Reikia: 1 kg. žvėrienos mėsos, 2 valg. šaukštai petražolių, 2 valg. šaukštai krapų, 2 valg. šaukštai kadagio uogų (maltų arba nemaltų), 1 valg. šaukštas mairūno, 1 valg. šaukštas garstyčių miltelių, 1 valg. šaukštas čiobrelio, 1 valg. šaukštas raudonėlio, 2 valg. šaukštai žvėrienos prieskonių, 2 valg. šaukštai sojų padažo, 1 arbat. šaukštelis kalendros, 5 vnt. lauro lapų, 5 vidut. didumo svogūnų galvutės, 200-300 g. perlinių kruopų, 4-6 vidut. dydžio morkos, 20 vidut. dydžio bulvių. druskos, juodųjų pipirų, kvepiančiųjų pipirų (galima ir čili) – pagal skonį. Žvėrienos kumpio, stuburo kaulai (galima dėti ir galvą) turi užimti trečdalį puodo talpos, nuo jų nuverdantis sultinys suteikia sriubai pagrindinį skonį.
Į 30 litr. talpos ketinį puodą sudedami žvėrienos kaulai, kubeliais supjaustyta mėsa, kruopos, druska, užpilama vandeniu ir dedama virti ant laužo. Verdama apie 3 valandas, nuolat nugriebiant susidarančias putas. Nuo apvirtų kaulų nuimama mėsa ir dedama į puodą, kuriame liko sultinys, sudedamos kubeliais susmulkintos morkos ir paverdama apie 5 min. Po to dedamos kubeliais supjaustytos bulvės bei svogūnų galvutės ir papildoma vandens, kad būtų pilnas puodas. Baigiant virti bulvėms, sudedami visi likusieji prieskoniai ir sriuba pavirinama ne ilgiau 5 minutes. Baigus virti, įmetamos 2 nedidelės pušų šakelės, uždengiamas puodo dangtis ir palaikoma 1 min. Pratęsiant mūsų prosenelių ir senelių valgio gaminimo tradicijas, kad jaustume tikrą aromatą ir skonį, sriubą patariama virti ketiniame puode ir valgyti iš molinių indų mediniais šaukštais.

   
  ŠURPA(stirnienos sriuba)

 (skaniausia virta ant lauzo ir uzgeriant ugniniu skysciu)
Reikes stirnienos kaulu (galima ir is kitokios zverienos), bulviu, morku, svogunu, cesnaku, dziovintu baravyku (tinka ir kitoki grybai), pakelio sviesto , 500 ml grietines (sviesto ir grietines kiekis mazdauk 10 litru vandens) vegetos, lauro lapu, pipiru, cili pipiru, krapu, lauro lapu, petrazoliu (proporcijas rinktis pagal savo skoni). Pirmiausia reikia pavirti kaulus ir nugraibyti putas. Po to sudeti prieskonius, morkas, svogunus, cesnakus ir sviesta ir virti kol bus isvirusi mesa. kai mesa bus isvirus, sudeti bulves ir grybus. kai isvirs bulves ir grybai sudeti grietine, petrazoles, krapus, svogunus ir uzvirinti. Jei patinka tirstesne sriuba galima pavirinti kol pasileis bulves. SKANAUS
 
   

A T G A L