Zuikio patiekalas:
 

zuiki nuplaunu,supjaustau vienos ar puse porcijos dydzio gabalais.
Askirai paruosiu priekoniu misini- susmulkinamos keturios skilteles cesnako, sutrintos kelios kadagio uogos, susmulkinti lauro lapai, pipirai, druska, siek tiek zverienos prieskoniu, kokie 8 saukstai alyvuogiu aliejaus, kelios susmulkintos roamarino sakeles (be stiebo).
Viska sumaisau ir istrinu zuikiena.
Atskirai uzvirinu kokius 2 litrus vandens, imetu svoguna, puse supjaustytos citrinos, stikline balto vyro (arba slakelis acto), druskos kokius du saukstus. Verdu kokias 5 minuciu. Uzvirus vandeniui, puoda nuimu nuo ugnies. Idedu du saukstus medaus.
Viska perkosiu per tinkleli ir atvesusi marinata uzpilu ant zuikio mesytes (jau itrintais prieskoniais).
Saldytuve palieku parai arba dviem (didelio skirtumo nepastebejau)
Sveciu belaukiant, i stiklini inda (su dagciu, pritaikyta troskiniams orkaiteje) sudedu zuikiena, pripjaustau svoguna, morku, bulviu, uzpilu puse to pacio marinato ir i orkaite. Galima ir i kepimo maisa, tik dada marinato dauk nepilciau.
Troskinasi minimum 1-1.5 val. (180-200 C).
Troskinio pateikimas:
I atskira lekte sudedu didesnius gabalelius, i kita lekste smulkius kauliukus, i dar viena - troskintas darzoves.
Su bulviu kose ir marinuotais burokeliais ar kitom darzovem - patiekaslas famtastinis.
Prie zuikienos labai tinka baltas vynas. Dazniausiai buna ir po 50g. (cia jau rimtas baltas vynas )
Skanaus

     
  Keptas kiškis

Kiskis, 100g lasinuku, 2 saukstai riebalu, svogunas, morka, petrazoles saknis, 2 sauksteliai miltu, 3 saukstai grietines.
Marinatui: 0,5 l sauso vyno (gerai kad pilsto i 0,7 ), nedidele morka, svogunas, ziupsnelis ciobreliu, druskos, pipiru.
Is nurodytu produktu paruosti marinata ir tris dienas jame marinuoti kiski (saltoje patalpoje ar saldytuve). Isimta is marinato nusausinti, prismaigstyti juostelemis pjaustytu lasiniu, aptepti riebalais, sudeti i skarda ir kepti orkaiteje kol paraus. tada apipilti marinatu, ipilti biski vandens ir kepti 170 C temperaturoje apie 1,5 val. Retkarciais palaistyti kepimo skysciu. Iskepusi supjaustyti ir sudeti i pasisldyta dubeni.
Keptuveje pakepinti supjaustyta morka, svoguna, petrazoles sakni, supilti likusi kepimo skysti, sutirstinti miltais, idetio grietines, pakaitinti ir uzpilti kiski.

 
     
  Zuikiena -1
 

Taigi reiks:
kiškis
2 morkos
3 svogūnai
4-5 š. aliejaus
2 š. majonezo
0,5 kg pievagrybių
0,5 st. alaus arba balto vyno (aš darau su alumi)

Į puodą sudėti pjaustytas morkas, kubeliais pjaustytą kiškieną ant jų svogūnus, majonezą, ipilti truputi vandens ir troškinti. Kai viskas gerai įkaista įpilti stipraus alaus. Troškinti 2-2,5 val. Iki troškinimo pabaigos likus maždaug 20 min. suberti pjaustytus pievagrybius.

Zuikiena gaunasi su pievagrybiais ir tokiu tirštoku padažu.
SKANAUS
"
 

   
  Zuikiena-2
 

Ingredientai:
30 g zuikienos su kaulu,
1 svogūnas,
2 saldžiosios paprikos,
sojos padažo,
pipirų, druskos,
baltojo vyno,
2 šaukštai aliejaus,
5 skiltelės česnako,
1 morka,
100 g sultinio,
muskato riešuto.

Aprašymas:
Paprikas ir svogūną susmulkiname smulkintuvu. Įpilame aliejaus, sojos padažo, įberiame pipirų, druskos. Įpilame baltojo vyno. Šiuo padažu užpilame mėsą ir marinuojame 2 valandas. Po 2 valandų apkepame iš abiejų pusių, sudedame į indą, suberiame česnakus, morkas ir užpilame marinatu ir sultiniu. Troškiname 30 minučių.
 

   
  Kepta kiškiena marinate

Ingredientai:
· Kiškiena, 1 vienetas
· Kiaulienos lašiniai, rūkyti, 100 gramų
· Aliejus, 1 šaukštas
· Taukai (kiaulių), 20 gramų
· Džiūvėsėliai, truputį
· Kmynai, truputį
· Kadagio uogos, truputį
· Juodieji pipirai, truputį
· Mairūnas, truputį
· Kalendra, truputį
· Druska, pagal skonį

Gaminimas:

Marinatui papildomai reikės: 0,5 stiklinės 3% acto, 1 stiklinė raudonojo vyno, citrina (nebūtinai), truputį cukraus, druskos, pipirų, lauro lapelis.
Nuvalytas ir gerai išplautas šaltu vandeniu kiškis užpilamas paruoštu marinatu ir 1—2 dienas palaikomas šaltai. Išimtas iš marinato kiškis nusausinamas, nupjaunama priekinės kojos ir papilvė, paliekama tik nugarinė dalis ir šlaunys. Mėsa prismaigstoma supjaustytų rėželiais lašiniukų, įtrinama aliejumi, druska, sumaišyta su prieskoniais, ir grūstomis kadagio uogomis. I keptuvą įdedama riebalų ar lašiniukų, ant jų dedamas kiškis, įpilama stiklinė marinato ir kepama kartkartėmis palaistant sultimis.
Patiekiant kiškis supjaustomas, sudedamas į pašildytą pusdubenį, apibarstomas džiūvėsėliais (pyrago arba juodos duonos) ir pašlakstomas sviestu.
Atskirai duodama bulvių košės, troškintų raudonųjų kopūstų arba burokėlių, agrastų kompoto, išmirkytų be kauliukų džiovintų slyvų ir kt. Perkoštas padažas paskaninamas grietine ir duodamas padažinėje.

   
  Kepta kiškiena

Ingredientai:
· Kiškiena, marinuota, 800 gramų
· Grietinė, 3 šaukštai
· Taukai (kiaulių), tirpinti, 0.5 stiklinės
· Kiaulienos lašiniai, 100 gramų
· Morkos, 2 vienetai
· Svogūnai, 2 vienetai
· Petražolės, 1 vienetas
· Juoda duona, džiūvesėliai, truputį
· Juodieji pipirai, truputį
· Kadagio uogos, truputį
· Mairūnas, truputį
· Muskatas, truputį

Gaminimas:

Išimta iš marinato kiškiena nusausinama, įtrinama druska su prieskoniais, prismaigstoma lašiniukų, dedama į keptuvą su įkaitintais riebalais, suberiamos supjaustytos prieskoninės daržovės ir kepama orkaitėje apie 1 val., dažnai palaistant atsiradusiu skysčiu (arba aptepama grietine). Iškeptas kiškis pjaustomas gabalais, sudedamas į pašildytą pusdubenį taip, lyg būtų nepjaustytas, apibarstomas prieskoniniais žalumynais ar juodos duonos džiūvėsėliais ir pašlakstomas sviestu ar iškoštu padažu, kuriame kepė.
Atskirai tiekiama bulvių ar kokių nors kruopų košės, karštų troškintų burokėlių, raudongūžių salotų, bruknių uogienės arba marinuotų vaisių.

   
  Kiškiena troškinta su grybais
 
Ingredientai:
· Kiškiena, 800 gramų
· Grietinė, 0.8 stiklinės
· Actas, 3%, 0.8 stiklinės
· Svogūnai, 5 vienetai
· Grybai, džiovinti, 100 gramų
· Paprika, 10 vienetų
· Krienai, tarkuoti, 1 šaukštas
· Razinos, 1 šaukštas
· Taukai (kiaulių), tirpinti, 1.5 šaukšto
· Kvietiniai miltai, 1 šaukštas
· Druska, truputį
· Juodieji pipirai, truputį
· Cukrus, truputį
· Citrinų sultys, truputį

Gaminimas:

Smulkiai supjaustytas svogūnas suberiamas į verdantį vandenį, pavirinama, suberiami prieskoniai, supilamas actas ir šiuo marinatu (karštu) užpilama mėsa. Marinuojama 24 val. Išgriebta mėsa nusausinama, apibarstoma miltais, sumaltais prieskoniais ir apkepinama riebaluose. Vėliau sudedama į troškintuvą, apšlakstoma vandeniu ir troškinama ant mažos ugnies uždengtame puode. Išmirkyti grybai ir ankštiniai pipirai supjaustomi ir suberiami į puodą baigiant mėsą troškinti. Mėsa išgriebiama. Į skystį, kuriame troškinta mėsa, įpilama grietinės, sumaišytos su likusiais miltais, pridedama tarkuotų krienų, suberiamos razinos ir, dar truputį patroškinus, užpilama ant mėsos.

   
  Zuikis alaus padaže
 
Sudėtis:
1,5 kg zuikio,
200 ml konjako,
100 gramų sviesto,
griežinėliai neriebios kiaulienos,
1 askaloninis česnakas,
100 ml šviesaus alaus,
200 ml buljono,
2 skiltelės česnako,
valg. š. koncentruotos pomidorų pastos,
petražolių, lauro lapų,
druskos,
pipirų.

Gaminimas:

Išdarinėtą zuikį supjaustykite į mažesnius gabalus. Sudėkite juos į dubenį, užpilkite konjaku ir pavartydami laikykite12-24 val. Išėmę gabalus nusausinkite, apkepkite juos iki rudumo ant sviesto iš visų pusių, įdėkite kiaulienos griežinėlius ir vėl pakepkite.Askaloninius česnakus nuvalykite ir susmulkinkite, sudėkite į puodą, užpilkite alumi ir buljonu, sudėkite susmulkintą česnaką, pomidorų pastą ir prieskonius, pabarstykite druska ir pipirais, įdėkite mėsą. Troškinkite viską ant silpnos ugnies apie 1 valandą - kol mėsa suminkštės. Patiekite iškart su visu puodu arba sudėkite mėsą į dubenį ir užpilkite padažu. Prie zuikienos tiks birūs ryžiai, įvairios daržovės.

   
  Grietinėje troškintas zuikis

Ingredientai:
1 zuikis;
100 – 150 g lašinių;
1 šaukštas sviesto ar taukų;
1 stiklinė grietinės;
2 stiklinės miltų;
maltų pipirų;
druskos;
truputis cukraus;

Marinatui:
1 stiklinė (3%) acto;
200 g prieskoninių daržovių (morkų, svogūno, petražolių, salierų);
12 karčiųjų ir kvepiančiųjų pipirų;
10 kadagio uogų;

Kaip gaminti?

Marinatą išvirti, atvėsinti, užpilti sukapotą stambiais gabalais zuikieną.
Po to mėsą nusausinti, prismaigstyti lašinių, supjaustyti mažesniais gabalais, pabarstyti druska, maltais pipirais, pavolioti miltuose ir apkepinti gerai įkaitintuose riebaluose. Zuikieną sudėti į puodą, užpilti likusiais riebalais, pabarstyti iš marinato išimtomis daržovėmis, nemaltais pipirais, kadagio uogomis, užpilti sultiniu, pridėti dalį grietinės ir, puodą uždengus, troškinti, kol mėsa suminkštės.
Troškinimo pabaigoje supilti likusią grietinę, jei reikia, įberti druskos ir truputį cukraus.
Ištroškintą mėsą sudėti į pusdubenį ir užpilti perkoštu, likusiu nuo mėsos troškinimo sultiniu. Iš vienos mėsos pusės dėti virtas bulves ar bulvių košę, o iš kitos – troškintus burokėlius.

   
  Zuikienos muštiniai

Ingredientai:
1 kg zuikienos;
2 šaukštai taukų ar sviesto;
maltų pipirų;
druskos;
3 svogūnai;
1 stiklinė grietinės;
marinato;

Kaip gaminti?

Marinuotą zuikieną sukapoti arba sumalti, suskirstyti maždaug 80 g porcijomis, peiliu pakapojant, daryti apvalius 1 cm storio muštinius, juos pabarstyti druska, pipirais ir iš abiejų pusių pakepinti gerai įkaitintuose riebaluose. Po to dėti į puodą, pabarstyti pakepintais svogūnais, palaistyti grietine ir uždengus 15 – 20 minučių troškinti orkaitėje. Patiekti su troškintais burokėliais ir keptomis bulvėmis.

   
  Kiškio kepsnys

Ingredientai:
· Kiškiena, kiškis, 1 vienetas
· Kiaulienos lašiniai, rūkyti, 150 gramų
· Aliejus, 1 šaukštas
· Actas, 0.5 stiklinės
· Raudonas vynas, 2 stiklinės
· Druska, 0.5 šaukštelio
· Cukrus, 0.5 šaukštelio
· Lauras, truputį
· Juodieji pipirai, pagal skonį

Gaminimas:

Nupjaunama kiškio priekinės kojos ir šonkauliai, paliekant nugarinę ir užpakalines kojas. Kiškis užpilamas marinatu (actas su vynu, druska, cukrus, lauras, pipirai) ir laikomas šaltoje vietoje 2 dienas. Išimta iš marinato mėsa apdžiovinama, prismaigstoma juostelėmis supjaustytų lašinių, dedama į keptuvą, įpilama 1 stiklinė marinato ir kepama, nuolat palaistant, kol mėsa suminkštėja. Iškepęs kiškis atšaldomas, supjaustomas. Patiekiamas su raudonųjų kopūstų salotomis.

   
  Kiškienos paštetas

Ingredientai:
· Kiškiena, krūtinėlė, 1 vienetas
· Kiškiena, su kaulais, kiek turėsite, truputį
· Kiaulės kepenys, 200 gramų
· Kiaušiniai, 3 vienetai
· Batonas, riekelės, 2 vienetai
· Svogūnai, 1 vienetas
· Lauras, lapelis, 1 vienetas
· Juodieji pipirai, 5 vienetai
· Grybai, džiovinti, 3 vienetai
· Muskatas, truputį
· Aliejus, 1 šaukštas
· Džiūvėsėliai, truputį
· Kiaulienos lašiniai, 300 gramų

Gaminimas:

Paruošta mėsa užpilama trupučiu vandens ir kartu su virtais supjaustytais grybais, svogūnu, lauro lapeliu bei keletu grūdelių įuodųjų pipirų uždengus ištroškinama. Baigiant troškinti sudedami kiškio likusi mėsa su kaulais (jei yra) ir kiaulės kepenys. Iš suminkštėjusios mėsos išimami visi kaulai. Batono riekelės sumirkomos padaže, kuriame troškinusi mėsa, ir nuspaudžiamos. Mėsa supjaustoma gabaliukais ir kartu su batonu bei svogūnais 2-3 kartus permalama mesamale. Į faršą mušami kiaušiniai, įberiama druskos, pipirų, žiupsnelis muskato riešuto, supilamas padažas, kuriame troškinosi mėsa, ir viskas gerai sumaišoma. Forma ištepama aliejumi, išbarstoma džiūvėsėliais. Lašiniukai supjaustomi juostelėmis ir suklojami ant formos dugno. Po to į ją sukrečiama paruosta masė. Paštetas kepamas vidutinio karštumo orkaitėje, kol jo paviršiuje pasirodo riebalai. Tuomet forma iš orkaitės ištraukiama, atvėsinama, paštetas atsargiai išimamas, supjaustomas plonomis riekelėmis ir paduodamas šaltas.

   
  Kiškio paštetas

Ingredientai:
· Kiškiena, 800 gramų
· Kiaulienos lašiniai, 100 gramų
· Batonas, riekės, 2 vienetai
· Pienas, 0.5 stiklinės
· Morkos, 2 vienetai
· Salierai, 2 vienetai
· Petražolės, 2 vienetai
· Svogūnai, 2 vienetai
· Sviestas, tirpintas, 1 šaukštas
· Kiaušiniai, 1 vienetas
· Juodieji pipirai, truputį
· Mairūnas, truputį
· Muskatas, truputį
· Druska, truputį
· Kadagio uogos, 5 vienetai

Gaminimas:

Mėsa pusiau ištroškinama su prieskoninėmis daržovėmis, kartu su jomis sumalama, sudedamas piene išmirkytas ir nuspaustas batonas, svieste pakepinti svogūnai, kiaušinis, sugrūstos kadagio uogos, malti prieskoniai ir druska. Viskas gerai išsukama, kad masė būtų puri. Jei ji tirštoka (turi būti grietinės tirštumo), įpilama truputį grietinėlės ar sultinio. Keptuvo dugnas išklojamas plonai supjaustytais lašiniukais, ant jų sukrečiama paruošta masė, viršus irgi apdedamas plonai pjaustytais lašiniukais ir kepama orkaitėje apie 30 min. Paštetas išverčiamas į apvalų pašildytą pusdubenį ir apdėliojamas virtomis bulvėmis arba bulvių koše. Atskirai tiekiama karštų troškintų burokėlių, bruknių uogienės.

   
  Kiškis keptas su obuoliais

Ingredientai:
· Kiškiena, 3 kilogramai
· Kiaulienos lašiniai, 100 gramų
· Sviestas, kepimui, truputį
· Druska, pagal skonį
· Prieskoniai, pagal skonį
· Obuoliai, 5 vienetai

Gaminimas:

Marinatui papildomai reiks: acto 1 stiklinė, vandens 6 stiklinės, druskos, prieskonių.
Palaikykite mažiausiai valandą kiškį marinate. Kiškį padalinkite į 4 dalis ir prismaigstykite lašinukais. Kepkite orkaitėje, negiliame inde, kol paruduos. Kad kiškis nedegtų apšlakstykite jį riebalais ar sviestu. Vėliau kiškį padalinkite porcijomis, sudėkite į puodą, įpilkite sultis, kurios liko nuo kepimo, sudėkite obuolius ir apie 50 min. troškinkite uždarytame puode, orkaitėje.

   
  Šutinta kiškiena

Ingredientai:
· Kiškiena, 800 gramų
· Sultinys, 2 stiklinės
· Juoda duona, džiūvesėliai, 2 šaukštai
· Morkos, 1 vienetas
· Svogūnai, 2 vienetai
· Salierai, 2 vienetai
· Taukai (kiaulių), truputį
· Cinamonas, truputį
· Kmynai, grūsti, truputį
· Gvazdikėliai, grūsti, truputį
· Druska, truputį
· Cukrus, truputį

Gaminimas:

Marinatui papildomai reikės: 1 stiklinė 3% acto, truputį pipirų, lauro lapelių, kadagio uogų, kardamonų, citrinos žievelių.
Kiškiena išvirtame ir atvėsintame marinate marinuojama 1—2 paras. Vėliau iš jo išimama, nusausinama, sudedama į troškintuvą su sultiniu, suberiamos supjaustytos prieskoninės daržovės bei prieskoniai ir šutinama, kol suminkštėja. Baigiant šutinti, pasūdoma. Išimta mėsa supjaustoma, apibarstoma juodos duonos džiūvėsėliais, cukrumi (truputį, bet nebūtinai) su cinamonu arba sugrūstais kmynais su maltais gvazdikėliais, sudedama į riebalais išteptą keptuvą ar skardą ir karštoje orkaitėje kepama, kol gražiai parusvėja.Tiekiama pašildytame pusdubenyje. Prie kiškienos tinka troškinti raudongūžiai kopūstai arba burokėliai. Iškoštas ir pagardintas padažas, kuriame šuto mėsa, duodamas padažinėje.

   
  Kiškiena  bulgariškai

Ingredientai:
· Kiškiena, ar kita žvėriena, 750 gramų
· Pupelės, baltos, 250 gramų
· Paprika, 4 vienetai
· Svogūnai, 2 vienetai
· Česnakai, skiltelė, 1 vienetas
· Kiaulienos lašiniai, truputį
· Kvietiniai miltai, truputį
· Svogūnai, laiškai, truputį
· Druska, pagal skonį
· Juodieji pipirai, pagal skonį

Gaminimas:

Pupelės pamirkomos, kad suminkštėtų, tada išverdamos. Paprikų ankštys truputį pakaitinamos orkaitėje, nulupamos ir, išėmus sėklalizdžius, supjaustomos juostelėmis. Dideliais gabalais supjaustyta mėsa apkepinama su smulkiai supjaustytais lašiniukais, svogūnais ir česnaku, tuomet į tą pačią keptuvę įberiama truputį miltų, kurie pakepinami, kol parunda, įpilama vandens arba sultinio, sudedamos paprikų ankštys, įberiama druskos ir maltų juodųjų pipirų. Mėsa troškinama, kol visiškai suminkštėja. Vėliau ant jos supilamos išvirtos pupelės, suberiami svogūnų laiškai (kuo daugiau) ir petražolių lapeliai.

   

A T G A L