Zuikio patiekalas: zuiki nuplaunu,supjaustau vienos
ar puse porcijos dydzio gabalais. |
||
Keptas kiškis
Kiskis, 100g lasinuku, 2 saukstai riebalu, svogunas, morka, petrazoles saknis, 2 sauksteliai miltu, 3 saukstai grietines. Marinatui: 0,5 l sauso vyno (gerai kad pilsto i 0,7 ), nedidele morka, svogunas, ziupsnelis ciobreliu, druskos, pipiru. Is nurodytu produktu paruosti marinata ir tris dienas jame marinuoti kiski (saltoje patalpoje ar saldytuve). Isimta is marinato nusausinti, prismaigstyti juostelemis pjaustytu lasiniu, aptepti riebalais, sudeti i skarda ir kepti orkaiteje kol paraus. tada apipilti marinatu, ipilti biski vandens ir kepti 170 C temperaturoje apie 1,5 val. Retkarciais palaistyti kepimo skysciu. Iskepusi supjaustyti ir sudeti i pasisldyta dubeni. Keptuveje pakepinti supjaustyta morka, svoguna, petrazoles sakni, supilti likusi kepimo skysti, sutirstinti miltais, idetio grietines, pakaitinti ir uzpilti kiski. |
||
Zuikiena -1 Taigi reiks: |
||
Zuikiena-2 Ingredientai: |
||
Kepta kiškiena marinate Ingredientai: · Kiškiena, 1 vienetas · Kiaulienos lašiniai, rūkyti, 100 gramų · Aliejus, 1 šaukštas · Taukai (kiaulių), 20 gramų · Džiūvėsėliai, truputį · Kmynai, truputį · Kadagio uogos, truputį · Juodieji pipirai, truputį · Mairūnas, truputį · Kalendra, truputį · Druska, pagal skonį Gaminimas: Marinatui papildomai
reikės: 0,5 stiklinės 3% acto, 1 stiklinė raudonojo
vyno, citrina (nebūtinai), truputį cukraus, druskos,
pipirų, lauro lapelis. |
||
Kepta kiškiena Ingredientai: · Kiškiena, marinuota, 800 gramų · Grietinė, 3 šaukštai · Taukai (kiaulių), tirpinti, 0.5 stiklinės · Kiaulienos lašiniai, 100 gramų · Morkos, 2 vienetai · Svogūnai, 2 vienetai · Petražolės, 1 vienetas · Juoda duona, džiūvesėliai, truputį · Juodieji pipirai, truputį · Kadagio uogos, truputį · Mairūnas, truputį · Muskatas, truputį Gaminimas: Išimta iš marinato
kiškiena nusausinama, įtrinama druska su prieskoniais,
prismaigstoma lašiniukų, dedama į keptuvą su įkaitintais
riebalais, suberiamos supjaustytos prieskoninės daržovės
ir kepama orkaitėje apie 1 val., dažnai palaistant
atsiradusiu skysčiu (arba aptepama grietine). Iškeptas
kiškis pjaustomas gabalais, sudedamas į pašildytą
pusdubenį taip, lyg būtų nepjaustytas, apibarstomas
prieskoniniais žalumynais ar juodos duonos džiūvėsėliais
ir pašlakstomas sviestu ar iškoštu padažu, kuriame kepė. |
||
Kiškiena troškinta su grybais
Ingredientai:
· Kiškiena, 800 gramų · Grietinė, 0.8 stiklinės · Actas, 3%, 0.8 stiklinės · Svogūnai, 5 vienetai · Grybai, džiovinti, 100 gramų · Paprika, 10 vienetų · Krienai, tarkuoti, 1 šaukštas · Razinos, 1 šaukštas · Taukai (kiaulių), tirpinti, 1.5 šaukšto · Kvietiniai miltai, 1 šaukštas · Druska, truputį · Juodieji pipirai, truputį · Cukrus, truputį · Citrinų sultys, truputį Gaminimas: Smulkiai supjaustytas svogūnas suberiamas į verdantį vandenį, pavirinama, suberiami prieskoniai, supilamas actas ir šiuo marinatu (karštu) užpilama mėsa. Marinuojama 24 val. Išgriebta mėsa nusausinama, apibarstoma miltais, sumaltais prieskoniais ir apkepinama riebaluose. Vėliau sudedama į troškintuvą, apšlakstoma vandeniu ir troškinama ant mažos ugnies uždengtame puode. Išmirkyti grybai ir ankštiniai pipirai supjaustomi ir suberiami į puodą baigiant mėsą troškinti. Mėsa išgriebiama. Į skystį, kuriame troškinta mėsa, įpilama grietinės, sumaišytos su likusiais miltais, pridedama tarkuotų krienų, suberiamos razinos ir, dar truputį patroškinus, užpilama ant mėsos. |
||
Zuikis alaus padaže
Sudėtis:
1,5 kg zuikio, 200 ml konjako, 100 gramų sviesto, griežinėliai neriebios kiaulienos, 1 askaloninis česnakas, 100 ml šviesaus alaus, 200 ml buljono, 2 skiltelės česnako, valg. š. koncentruotos pomidorų pastos, petražolių, lauro lapų, druskos, pipirų. Gaminimas: Išdarinėtą zuikį supjaustykite į mažesnius gabalus. Sudėkite juos į dubenį, užpilkite konjaku ir pavartydami laikykite12-24 val. Išėmę gabalus nusausinkite, apkepkite juos iki rudumo ant sviesto iš visų pusių, įdėkite kiaulienos griežinėlius ir vėl pakepkite.Askaloninius česnakus nuvalykite ir susmulkinkite, sudėkite į puodą, užpilkite alumi ir buljonu, sudėkite susmulkintą česnaką, pomidorų pastą ir prieskonius, pabarstykite druska ir pipirais, įdėkite mėsą. Troškinkite viską ant silpnos ugnies apie 1 valandą - kol mėsa suminkštės. Patiekite iškart su visu puodu arba sudėkite mėsą į dubenį ir užpilkite padažu. Prie zuikienos tiks birūs ryžiai, įvairios daržovės. |
||
Grietinėje troškintas zuikis Ingredientai: 1 zuikis; 100 150 g lašinių; 1 šaukštas sviesto ar taukų; 1 stiklinė grietinės; 2 stiklinės miltų; maltų pipirų; druskos; truputis cukraus; Marinatui: 1 stiklinė (3%) acto; 200 g prieskoninių daržovių (morkų, svogūno, petražolių, salierų); 12 karčiųjų ir kvepiančiųjų pipirų; 10 kadagio uogų; Kaip gaminti? Marinatą išvirti,
atvėsinti, užpilti sukapotą stambiais gabalais zuikieną. |
||
Zuikienos muštiniai Ingredientai: 1 kg zuikienos; 2 šaukštai taukų ar sviesto; maltų pipirų; druskos; 3 svogūnai; 1 stiklinė grietinės; marinato; Kaip gaminti? Marinuotą zuikieną sukapoti arba sumalti, suskirstyti maždaug 80 g porcijomis, peiliu pakapojant, daryti apvalius 1 cm storio muštinius, juos pabarstyti druska, pipirais ir iš abiejų pusių pakepinti gerai įkaitintuose riebaluose. Po to dėti į puodą, pabarstyti pakepintais svogūnais, palaistyti grietine ir uždengus 15 20 minučių troškinti orkaitėje. Patiekti su troškintais burokėliais ir keptomis bulvėmis. |
||
Kiškio kepsnys Ingredientai: · Kiškiena, kiškis, 1 vienetas · Kiaulienos lašiniai, rūkyti, 150 gramų · Aliejus, 1 šaukštas · Actas, 0.5 stiklinės · Raudonas vynas, 2 stiklinės · Druska, 0.5 šaukštelio · Cukrus, 0.5 šaukštelio · Lauras, truputį · Juodieji pipirai, pagal skonį Gaminimas: Nupjaunama kiškio priekinės kojos ir šonkauliai, paliekant nugarinę ir užpakalines kojas. Kiškis užpilamas marinatu (actas su vynu, druska, cukrus, lauras, pipirai) ir laikomas šaltoje vietoje 2 dienas. Išimta iš marinato mėsa apdžiovinama, prismaigstoma juostelėmis supjaustytų lašinių, dedama į keptuvą, įpilama 1 stiklinė marinato ir kepama, nuolat palaistant, kol mėsa suminkštėja. Iškepęs kiškis atšaldomas, supjaustomas. Patiekiamas su raudonųjų kopūstų salotomis. |
||
Kiškienos paštetas Ingredientai: · Kiškiena, krūtinėlė, 1 vienetas · Kiškiena, su kaulais, kiek turėsite, truputį · Kiaulės kepenys, 200 gramų · Kiaušiniai, 3 vienetai · Batonas, riekelės, 2 vienetai · Svogūnai, 1 vienetas · Lauras, lapelis, 1 vienetas · Juodieji pipirai, 5 vienetai · Grybai, džiovinti, 3 vienetai · Muskatas, truputį · Aliejus, 1 šaukštas · Džiūvėsėliai, truputį · Kiaulienos lašiniai, 300 gramų Gaminimas: Paruošta mėsa užpilama trupučiu vandens ir kartu su virtais supjaustytais grybais, svogūnu, lauro lapeliu bei keletu grūdelių įuodųjų pipirų uždengus ištroškinama. Baigiant troškinti sudedami kiškio likusi mėsa su kaulais (jei yra) ir kiaulės kepenys. Iš suminkštėjusios mėsos išimami visi kaulai. Batono riekelės sumirkomos padaže, kuriame troškinusi mėsa, ir nuspaudžiamos. Mėsa supjaustoma gabaliukais ir kartu su batonu bei svogūnais 2-3 kartus permalama mesamale. Į faršą mušami kiaušiniai, įberiama druskos, pipirų, žiupsnelis muskato riešuto, supilamas padažas, kuriame troškinosi mėsa, ir viskas gerai sumaišoma. Forma ištepama aliejumi, išbarstoma džiūvėsėliais. Lašiniukai supjaustomi juostelėmis ir suklojami ant formos dugno. Po to į ją sukrečiama paruosta masė. Paštetas kepamas vidutinio karštumo orkaitėje, kol jo paviršiuje pasirodo riebalai. Tuomet forma iš orkaitės ištraukiama, atvėsinama, paštetas atsargiai išimamas, supjaustomas plonomis riekelėmis ir paduodamas šaltas. |
||
Kiškio paštetas Ingredientai: · Kiškiena, 800 gramų · Kiaulienos lašiniai, 100 gramų · Batonas, riekės, 2 vienetai · Pienas, 0.5 stiklinės · Morkos, 2 vienetai · Salierai, 2 vienetai · Petražolės, 2 vienetai · Svogūnai, 2 vienetai · Sviestas, tirpintas, 1 šaukštas · Kiaušiniai, 1 vienetas · Juodieji pipirai, truputį · Mairūnas, truputį · Muskatas, truputį · Druska, truputį · Kadagio uogos, 5 vienetai Gaminimas: Mėsa pusiau ištroškinama su prieskoninėmis daržovėmis, kartu su jomis sumalama, sudedamas piene išmirkytas ir nuspaustas batonas, svieste pakepinti svogūnai, kiaušinis, sugrūstos kadagio uogos, malti prieskoniai ir druska. Viskas gerai išsukama, kad masė būtų puri. Jei ji tirštoka (turi būti grietinės tirštumo), įpilama truputį grietinėlės ar sultinio. Keptuvo dugnas išklojamas plonai supjaustytais lašiniukais, ant jų sukrečiama paruošta masė, viršus irgi apdedamas plonai pjaustytais lašiniukais ir kepama orkaitėje apie 30 min. Paštetas išverčiamas į apvalų pašildytą pusdubenį ir apdėliojamas virtomis bulvėmis arba bulvių koše. Atskirai tiekiama karštų troškintų burokėlių, bruknių uogienės. |
||
Kiškis keptas su obuoliais Ingredientai: · Kiškiena, 3 kilogramai · Kiaulienos lašiniai, 100 gramų · Sviestas, kepimui, truputį · Druska, pagal skonį · Prieskoniai, pagal skonį · Obuoliai, 5 vienetai Gaminimas: Marinatui papildomai
reiks: acto 1 stiklinė, vandens 6 stiklinės, druskos,
prieskonių. |
||
Šutinta kiškiena Ingredientai: · Kiškiena, 800 gramų · Sultinys, 2 stiklinės · Juoda duona, džiūvesėliai, 2 šaukštai · Morkos, 1 vienetas · Svogūnai, 2 vienetai · Salierai, 2 vienetai · Taukai (kiaulių), truputį · Cinamonas, truputį · Kmynai, grūsti, truputį · Gvazdikėliai, grūsti, truputį · Druska, truputį · Cukrus, truputį Gaminimas: Marinatui papildomai
reikės: 1 stiklinė 3% acto, truputį pipirų, lauro
lapelių, kadagio uogų, kardamonų, citrinos žievelių. |
||
Kiškiena bulgariškai Ingredientai: · Kiškiena, ar kita žvėriena, 750 gramų · Pupelės, baltos, 250 gramų · Paprika, 4 vienetai · Svogūnai, 2 vienetai · Česnakai, skiltelė, 1 vienetas · Kiaulienos lašiniai, truputį · Kvietiniai miltai, truputį · Svogūnai, laiškai, truputį · Druska, pagal skonį · Juodieji pipirai, pagal skonį Gaminimas: Pupelės pamirkomos, kad suminkštėtų, tada išverdamos. Paprikų ankštys truputį pakaitinamos orkaitėje, nulupamos ir, išėmus sėklalizdžius, supjaustomos juostelėmis. Dideliais gabalais supjaustyta mėsa apkepinama su smulkiai supjaustytais lašiniukais, svogūnais ir česnaku, tuomet į tą pačią keptuvę įberiama truputį miltų, kurie pakepinami, kol parunda, įpilama vandens arba sultinio, sudedamos paprikų ankštys, įberiama druskos ir maltų juodųjų pipirų. Mėsa troškinama, kol visiškai suminkštėja. Vėliau ant jos supilamos išvirtos pupelės, suberiami svogūnų laiškai (kuo daugiau) ir petražolių lapeliai. |
||